НовиниДКЦ „Софиямед“ с експресен PCR тест за COVID-19 с резултат до 30мин.

Лабораторията по вирусология на Университетски медицински комплекс „Софиямед“, която е определена за потвърждаваща при изследване на пациенти с COVID-19, за първи път в България въвежда чрез последно поколение апаратура супер експресен RT-PCR тест с резултат до 30 минути.

Апаратурата, която стартира работа от днес се нарича „VITA PCR”. Тя е производство на водещата, световно известна компания „CREDO diagnostics“ и е единствената към момента  у нас.

Новата платформа се използва както за по-бързо получаване на резултати при суспектни пациенти, които например се приемат за лечение в болница, така и за тестване на амбулаторни лица.

Фирмата вносител за България “Биомед” изтъква, че апаратурата функционира в областната болница в Ratzeburg-Mölln, Германия, където е представена на Германския министър на здравеопазването Jens Spahn.

 

*При технологична и организационна натовареност резултатите от изследването с новата апаратура може да бъдат готови и до 2 часа и се получават според реда на взетите проби.

**Пробата се взима от назофарингиален секрет (от носа)

Експресен PCR тест за COVID-19 с резултат до 30мин. в ДКЦ „Софиямед“ може да се извърши без предварително записване или с предварително записване на час на тел. +35924650000 или онлайн през системата на Superdoc.bg

***Пациенти с предварително записан час ще бъдат обслужени преди останалите

 ****Изследването се извършва само на териториятата на ДКЦ „Софиямед“ БЛОК1 (бул.Г.М.Димитров 16)

Цена на теста: 150лв.